Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

V.V. Haaksbergen

Hoewel pas sinds 1916 officieel bespeler op het Scholtenhagen begon het voor de voetbalvereniging VV-Haaksbergen allemaal al in 1903, toen een groep Haaksbergse jongeren: H.Camstra, B. Camstra, A. Leppink, J.D. Odink, Joh. Eijsink, W.C. Bokhove, A. Klooster, G.H. Damveld, B.C. Wilderink, A. Hasselo, Chr. ter Pelle en J. Broekhuis de koppen bij elkaar staken en de eerste Haaksbergse voetbalclub oprichtten.

Voor die dagen een waagstuk want van spelregels had men nog nooit gehoord en de terrein- en kleedaccomodatie was zoals de natuur het aanbood, dus aan- en uitkleden of thuis of achter de struiken en wassen bij een putemmer; een voetbalveld zoals wij het nu kennen was nog onbekend.

Deze voetballende pioniers trokken begin vorige eeuw 'gewapend'met doelpalen- en latten naar een weiland of heideveldje waar meestal zonder toestemming van de eigenaren het spel gespeeld werd. Na afloop van het partijtjes nam men de spelbenodigdheden weer op de schouders en ging huiswaarts.

Na enkele jaren kregen zij, dankzij de medewerking van de stichter van het Scholtenhagen W.H. Jordaan, een klein speelveld toegewezen op het Scholtenhagen, op de plek waar later het openluchtzwembad gerealiseerd werd.

De club heette eerst Excelsior en speelde in de kleuren rood/wit. Bij toetreding tot de Twentsche Voetbal Bond in 1916 werd de naam officieel VV Haaksbergen en de clubkleuren werden groen/wit.  Vanaf die tijd was de voetbalvereniging Haaksbergen officieel bespeler van het Scholtenhagen en kon er gewerkt worden aan de accomodatie van de vereniging.

Het onderhoud en verbetering van de accomodatie is nog steeds voor het grootste deel het werk van vrijwilligers; velen zijn wekelijks in de weer om in goede samenspraak en overleg met Stichting Groot Scholtenhagen de kleedkamers, de kantine, en de velden in topconditie te houden. Dat blijkt ook uit de vele positieve reacties die de voetbalvereniging vaak ontvangt van bezoekende voetbalverenigingen. Immers weinig voetbalverenigingen kunnen hun wedstrijden spelen in een prachtige volkspark in de luwte van oude eikenbomen.

Momenteel heeft de club ongeveer 3 hectare terrein op Scholtenhagencomplex in gebruik, verdeeld over 3 speelvelden en 2 trainingsvelden en is sinds 1971 eigenaar van een eigen clubgebouw. De club komt momenteel (2014) uit in de competitie met  10 seniorenteams – 6 op zondag, waarvan 1 damesteam en 4 op zaterdag – en 9 jeugdteams in de leeftijdscategorieën A, B, D, E en F. Weliswaar geen grote jeugdafdeling, maar er zit gelukkig weer groei in mede dankzij het feit dat alle jeugdelftallen grote aandacht krijgen.


Website: www.vvhaaksbergen.nl