Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Pluimvee


Hieronder is een overzicht te zien van de soorten pluimvee die op de Kinderboerderij te vinden zijn. De krombekeend is een bijzondere eend die bijna niet meer voorkomt, hij is erg zeldzaam. De krombekeend komt in een paar kleuren voor, wit, zwart en blauwgrijs. Het vrouwtje is bruin. Je kan ook aan de krul in de staart zien of het een mannetje of vrouwtje is. Alleen de mannetjes hebben de krul in de staart.


Welsumers zijn overwegend donkerrood van kleur. Deze kleur, roodpatrijs, komt bij geen enkel ander ras voor. De haan is roodbruin met zwart van kleur.

Ook de typisch gele benen zijn kenmerkend voor Welsumers. Het zijn middelgrote hoenders die erg grote eieren leggen.


De kraaikoppen zijn een zeldzaam kippenras gekenmerkt door zijn grote, forse bouw, lange kinlellen en een opstaande staart. Ook is de voetbevedering een opvallend kenmerk. Kraaikoppen zijn er in meerdere kleuren zoals, wit, zwart en blauw. Het zijn rustige, makkelijk te houden hoenders.De helmparelhoender is een zeer luidruchtige vogel. Ze zijn er in meerdere kleuren zoals blauw, grijs en wit. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel erg klein. Bij de mannetjes is de helm en de keelwam wat groter. Ook is het te horen aan het geluid wat ze maken. In Twente is de parelhoender ook wel bekend als de poelepetaten(kip).De Hollandse kriel is de kleinste krielsoort die er is. De haan weegt maar een halve kilo.
Ze komen in alle kleuren voor maar hebben allemaal blauwe benen en een rode kam.


Lakenvelder zien er altijd hetzelfde uit, nek en staart zijn zwart en het lijf is wit. Andere kleuren of tekeningen komen niet voor. Af en toe verkleuren de witte veren soms een beetje naar crèmekleur onder invloed van de zon. De poten zijn blauw van kleur.
De Barnevelder is een goudbruine hoender met aan elke veer een zoom (een zwarte rand aan
het uiteinde van de veer). Soms komen ze ook voor in wit, blauw of zwart. De benen zijn altijd felgeel.
Barnevelders kunnen erg tamme kippen worden als je ze vanaf kuiken af aan steeds aanhaalt.De sabelpootkriel valt vooral op door de extreme voetbevedering. Ook hebben ze een kleine maar brede staart en een felrode kam en kinlellen. Sabelpootkrielen komen in wel 18 kleuren voor en is een van de oudste hoenderrassen.


Twentse hoenders zijn ontstaan in Twente uit vechthanen en  gewone boerderijkippen.
De hanen zijn zwart met wit en de hennen zijn grijs met een rozige borst. Het zijn sterke hoenders die niet snel ziek worden.De leghorn komt wereldwijd voor en ze bestaan wel uit 20 kleurslagen. Het is een vroegrijp en goedleggend ras. De haan heeft een felrode kam, witte oren, gele poten en een groen glanzend verenkleed


De Assendelfter kriel behoort tot de oudste Nederlandse rassen en komt uit de buurt van Assendelft, iets ten noorden van Amsterdam. Het is een levendig en enigszins schuw dier dat om die redenen veel ruimte nodig heeft, maar verder geen hoge eisen stelt. Ze legt ongeveer 180 eieren per jaar. De krielen komen voor in de kleurslag geelpel, zilverpel en citroenpelHet kwakertje is het kleinste eendenras. Dit eendje maakt behoorlijk veel geluid en werd vroeger gebruikt als lokeend bij eendenkooien. Tegenwoordig worden ze alleen nog voor de sier gehouden. Je komt ze in alle kleuren tegen, van wildkleurig tot geheel wit. Ze hebben een korte brede snavel, de kop is bol en rond en ze wegen tussen de 700 en 900 gram.


De Lady Amherstfazant is herkenbaar aan zijn zwart en zilvergrijze kop, lange staart en uit blauwe, witte rode en gele veren bestaand dekkleed. Het dier komt oorspronkelijk uit China en Birma en leeft daar op rotsachtige hellingen tussen de 2000 en 4000 meter. Bij de leg worden 6 tot 8 bruingele tot cremeachtige eieren gelegd, die in 23-24 dagen worden uitgebroed door het hennetje.


De goudfazant komt uit China en is ongeveer 25 cm groot, met staart 70 cm. DE haan is bontgekleurd terwijl de hen voornamelijk schutkleuren heeft, zodat zij veilig kan broeden