Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Pluimvee


Hieronder is een overzicht te zien van de soorten pluimvee die op de Kinderboerderij te vinden zijn. 






Hollande Kuifhoen

Dit is een rustig en sierlijk ras dat ongeveer 140 eieren per jaar kan leggen. De hen heeft een bolle kuif en de haan heeft een afhangende kuif. In Nederland word ras als zeldzaam beschouwd.


Welsumers

Deze zijn overwegend donkerrood van kleur. Deze kleur, roodpatrijs, komt bij geen enkel ander ras voor. De haan is roodbruin met zwart van kleur.

Ook de typisch gele benen zijn kenmerkend voor Welsumers. Het zijn middelgrote hoenders die erg grote eieren leggen.



Helmparelhoender

De helmparelhoender is een zeer luidruchtige vogel. Ze zijn er in meerdere kleuren zoals blauw, grijs en wit. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel erg klein. Bij de mannetjes is de helm en de keelwam wat groter. Ook is het te horen aan het geluid wat ze maken. In Twente is de parelhoender ook wel bekend als de poelepetaten(kip).


Hollande Kriel

De Hollandse kriel is de kleinste krielsoort die er is. De haan weegt maar een halve kilo.
Ze komen in alle kleuren voor maar hebben allemaal blauwe benen en een rode kam.

Lakenvelderkrielen

Deze krielen zijn klein van formaat. Ze danken hun naam aan de tekening van hun verenkleed. Het is net alsof er een wit laken over het dier ligt. 

Wordt voornamelijk gehouden als leg- of sierkip. Het ras werd rond de 18de eeuw in Nederland gefokt.



Barnevelder

De Barnevelder is een goudbruine hoender met aan elke veer een zoom (een zwarte rand aan
het uiteinde van de veer). Soms komen ze ook voor in wit, blauw of zwart. De benen zijn altijd felgeel.
Barnevelders kunnen erg tamme kippen worden als je ze vanaf kuiken af aan steeds aanhaalt.


Sabelkrielpoot

De sabelpootkriel valt vooral op door de extreme voetbevedering. Ook hebben ze een kleine maar brede staart en een felrode kam en kinlellen. Sabelpootkrielen komen in wel 18 kleuren voor en is een van de oudste hoenderrassen.

Twente Hoenders

Twentse hoenders zijn ontstaan in Twente uit vechthanen en  gewone boerderijkippen.
De hanen zijn zwart met wit en de hennen zijn grijs met een rozige borst. Het zijn sterke hoenders die niet snel ziek worden.


Goud Pelhoen

Deze hoenders behoren tot de oudste Nederlandse assen. Het dier lijkt veel op de Hollandse hoen. De Goudpel behoort tot de leg- en sierrassen. Het is een erg levendig en enigszins schuw dier. 



Kwakertje

Het kwakertje is het kleinste eendenras. Dit eendje maakt behoorlijk veel geluid en werd vroeger gebruikt als lokeend bij eendenkooien. Tegenwoordig worden ze alleen nog voor de sier gehouden. Je komt ze in alle kleuren tegen, van wildkleurig tot geheel wit. Ze hebben een korte brede snavel, de kop is bol en rond en ze wegen tussen de 700 en 900 gram.


Lady Amhertsfazant

De Lady Amherstfazant is herkenbaar aan zijn zwart en zilvergrijze kop, lange staart en uit blauwe, witte rode en gele veren bestaand dekkleed. Het dier komt oorspronkelijk uit China en Birma en leeft daar op rotsachtige hellingen tussen de 2000 en 4000 meter. Bij de leg worden 6 tot 8 bruingele tot cremeachtige eieren gelegd, die in 23-24 dagen worden uitgebroed door het hennetje.


Goudfazant

De goudfazant komt uit China en is ongeveer 25 cm groot, met staart 70 cm. DE haan is bontgekleurd terwijl de hen voornamelijk schutkleuren heeft, zodat zij veilig kan broeden