Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Dievelaarschuur

Voor de eerste wereldoorlog werd de Dievelaarschuur gebruikt voor het opslaan van de gewonnen turf. De eigenaar van de schuur was manufacturenhandelaar Dievelaar, die woonde aan de von Heijdenstraat in Haaksbergen. In die tijd stond de schuur in het Haaksbergerveen, dichtbij de steen- en pannenfabriek van Dievelaar, aan de Appelhofweg.

De turf werd gebruikt als brandstof. Na de eerste wereldoorlog was het gedaan met de turfwinning. De schuur werd verkocht aan de J.H.G. Jordaan. Die besloot er te midden van het fraaie natuurgebied een theehuis in te richten. De paardenstal werd voorzien van een buitendeur en omgebouwd tot keuken.

Voor de eerste wereldoorlog werd de Dievelaarschuur gebruikt voor het opslaan van de gewonnen turf. De turf werd gebruikt als brandstof. Na de eerste wereldoorlog was het gedaan met de turfwinning. De schuur werd verkocht aan de J.H.G. Jordaan. Die besloot er te midden van het fraaie natuurgebied een theehuis in te richten. De paardenstal werd voorzien van een buitendeur en omgebouwd tot keuken.

De Dievelaarschuur kon in 1951 als clubgebouw door de scouting in gebruik worden genomen, nadat deze in het voorafgaande jaar was afgebroken en herbouwd op de huidige plek. De naar het gebouw leidende laan kreeg in de volksmond al spoedig de naam 'Dievelaarslaantje'. (uit: In het verleden ligt het heden, Een eeuw Stichting Groot Scholtenhagen)

Tot 2021 was de Dievelaarschuur onderkomen van de scouting Han Jordaan

De Dievelaarschuur is een gemeentelijk monument.