Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

HSC'21

De relatie van voetbalclub HSC'21 met het Scholtenhagen bestaat sinds 1926. In navolging van andere sportverenigingen kreeg ook de katholieke voetbalclub toen een speelveld in gebruik op het Scholtenhagencomplex. Het begon voor HSC'21 allemaal omstreeks 1915 toen een groep jongeren ging voetballen op 't Zwarteland, nabij de wollenstoffenfabriek(huidige Kabelfabriek). Onder de naam Geel-Zwart namen ze in 1916-1917 deel aan de competitie van de RKUVB. Door een tekort aan spelers kon de club echter niet lang blijven bestaan.

Na een paar jaar rust werd in 1921 uit het oude Geel-Zwart de club DIO (Door Inspanning Ontspanning) opgericht. Iniatiefnemers waren oa. G. en J. Meyerink, M. Zegers, J. Oude Wansink, G. Keizers, J. Slotman, B. Leussink, G. Klaver, Th. en J. Schilderman en J. Wallerbosch.

De club speelde toendertijd op het veld van Zuthof(erve Hofstede) aan de Goorseweg; tegenstanders kleedden zich om bij de buren, landbouwer Hollink ( nu tandarts Smienk), die een cafe had. De eigen spelers hadden thuis al hun sporttenue aangetrokken.  De Haaksbergse voetballers verplaatsten zich in die dagen niet zoals tegenwoordig met de auto of bus, maar op de fiets.

in 1927 werd de thuisbasis een veld aan het Dieverlaarslaantje op het Scholtenhagen. Na enige jaren promoveerde de club naar de 2e klasse en werd de naam op Bondsadvies veranderd in HAC (Haaksbergse Atletiek Club).
In 1933 vond de officiele opening van het nieuwe tweede veld plaats dat HAC huurde van de Stichting. Een aantal leden was het echter niet eens met de genomen financiele risico's en scheidde zich af. Zij gingen voetballen onder de naam HVC. De resultaten van HAC werden daarna steeds slechter. Twee jaar later eindigden HAC en HVC op dezelfde plek in de competitie met een zelfde aantal punten en kwam er een fusie tot stand en ontstond RKHSC. de geel/zwarte tenues werden vervangen door de welbekende groen/witte clubkleuren.

In de loop der jaren zijn er vele gesprekken geweest tussen de Stichting Groot Scholtenhagen en de voetbalclub. Bijvoorbeeld bij de bouw kleedkamers bij het hoofdveld en de afrastering midden jaren zestig. en natuurlijk begin jaren zeventig over het grote tekort aan voetbalvelden in Haaksbergen.

Daarna vond er in 1972 een officieel gesprek plaats tussen de Stichting, de familie Bannink en HSC'21 over de toestemming dat HSC'21 zelf het een en ander mocht gaan ondernemen. Al snel begon de club met het inrichten van een kantine in een van de oude kleedkamers.

In 1969 werd de naam van de club gewijzigd, het R.K. voor de naam werd weggelaten om tot uitdrukking te laten komen dat iedereen bij de club welkom was.

Na 1970 braken goede tijden aan voor HSC'21, toen de drie vooroorlogse kampioenschappen werden voortgezet met meerdere behaalde titels. Sportief gezien was 1999 ongetwijfeld een hoogtepunt toen de voetbalclub kampioen werd in de hoofdklasse C en landskampioen bij de zondagamateurs en algeheel landskampioen van de zaterdag- en zondagamateurs.

In 2005 werd het hoofdveld onder handen genomen en kwam er een kunstgrasveld voor in de plaats. Tegelijktijdig werd ook de aankleding van het veld aangepakt met een nieuwe hoofdtribune als pronkstuk.

Momenteel heeft HSC'21de beschikking over 5 hectare grond verdeeld over 5 speelvelden, 2 trainingsvelden en 1 trapveld.Adres: 

Scholtenhagenweg 29
Haaksbergen
053-5723051

Website : www.hsc21.nl