Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark


IVN

Een aantal enthousiastelingen stak in 1974 de koppen bij elkaar en richtten een jaar later de Haaksbergse afdeling van het IVN 'vereniging voor natuur en milieu-educatie' op. In  eerste instantie had men geen geschikte ruimte. Door structuurwijziging van de padvindersorganisatie, die Scouting ging heten, kwam de blokhut WEBELOH van de Han Jordaan Groep aan het Dievelaarslaantje vrij en aldus beschikbaar voor het IVN.

Ook binnen de Stichting Groot Scholtenhagen was men blij met deze nieuwe activiteit op haar grondgebied.

Sinds die tijd worden de activiteiten van het IVN ontplooid vanuit het gebouw aan het Dievelaarslaantje. Het is een prachtige uitvalsbasis naar de bossen van het Lankheet en het Assinkbos, terwijl ook op de terreinen van de Stichting Groot Scholtenhagen een scala aan activiteiten kon worden ontwikkeld.

Het gebouw wordt gebruikt voor tentoonstellingen, vergaderingen, cursussen en exposities, terwijl tevens de imkervereniging de Heidebloem hier onderdak heeft.


Na vele jaren was het gebouwtje na jaren van intensief gebruik op en versleten. In 2000 is het gebouw compleet gerenoveerd en vanaf de fundamenten opnieuw opgebouwd door zelfwerkzaamheid. Toen kreeg het ook de nieuwe naam:"Natuureducatief Centrum Han Jordaan".

Het IVN beschikt dus weer over een eigentijdse ruimte op de terreinen van het Park Scholtenhagen en kan haar activiteiten ten dienste van de mens en natuur in en rond Haaksbergen ten volle blijven volbrengen.

In 2005 is de stichting Han Jordaan, die eigenaar was van de gebouwen IVN en Scouting, opgehouden te bestaan. De beide gebouwen kwamen toen rechtstreeks onder het beheer van de Stichting Groot Scholtenhagen.

Website: www.ivn.nl/afdeling/haaksbergen