Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Vogels

Hieronder is een overzicht te zien van de vogels die zich op de Kinderboerderij bevinden.


 • Bandvink

 

De bandvink is een kleine, bruine vogel met een grote witte snavel. Hij komt voor op de Afrikaanse savannes. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel duidelijk. Het mannetje heeft de felrode band om zijn nek en het vrouwtje heeft dit niet.


 • Blauwe Pauw 

 

De blauwe pauw is een indrukwekkende vogel die tijdens de paartijd erg mooi kan pronken met zijn staart. De mannetjes hebben mooie gekleurde veren en een helemaal blauwe nek, de vrouwtjes zijn minder fel van kleur. Zij zijn bruin van kleur met een beetje groen • Engelse Grasparkiet 

 

Engelse grasparkieten komen ook uit Australie. Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zijn de neusdoppen, die zijn bij vrouwtjes altijd bruin en bij mannetjes zijn ze blauw of paars van kleur.


 • Groenling 

 

De groenling is een overwegend groen vogeltje van ongeveer 15 centimeter groot. Hij komt bijna over de hele wereld in het wild voor behalve in Amerika en Australië. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is maar heel klein. Het mannetje is iets feller van kleur en heeft een iets duidelijkere kleurscheiding.


 • Kanarie 

 

De kanarie is een klein vogeltje van 12 centimeter. Hij leeft in het wild op de Canarische Eilanden. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren kanaries. Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet te zien.

 • Penantrosella 

 

 

De penantrosella komt ook uit Australië en behoort net als de prachtrosella tot de parkieten en niet tot de papegaaien. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is hier dat de middelste staartveren van het vrouwtje groen zijn en niet blauw.


 • Valkparkiet 

 

De valkparkiet komt van oorsprong uit Australie. Hij leeft daar in grote groepen. Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is maar klein. Het vrouwtje is iets minder fel van kleur en heeft gele veren onder aan de staart.


 • Sijs

 

De sijs komt voor in Zuid Europa. Het is een klein vogeltje van ongeveer 12 cm. Het mannetje is helemaal goengeel van kleur, het vrouwtje is grijsbruin, met allen een beetje geel aan de staart

 • Barmsijs

 

De barmsijs komt voor in grote delen van Europa. Het zijn verdraagzame vogels en daardoor geschikt voor de gezelschapsvoliere. Het mannetje is herkenbaar aan zijn karmijnrode keel, borst, wangen en stuit.

 • Distelvink

 

De distelvink of putter komt ook in het wild voor in Nederland. Hij is ongeveer 12 cm, en opvallend mooi gekleurd. De kop is rood met wit en het lichaam bruin. DE vleugels zijn zwart, geel en wit. Het enige verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat de vrouwtjes wat lichter gekleurd zijn.

 • Frater

 

De frater komt voor in Europa en westelijk Azië op terreinen met gras, mos en heide. Het mannetje heeft een roze snuit. De snavel is in de winter donkergrijs en in de zomer geel van kleur. 

 


 • Oud Hollandse meeuw

 

 


De vleugels van deze duif kunnen gekleurd zijn van donkergrijs tot zwart of bruin. Eigenlijk lijkt deze duif helemaal niet op een meeuw, het is juist een rustige, gezellige duif. Dit duivenras is door de mensen gekweekt en komt dus in het wild niet voor. Bij het broeden wisselen beide ouders elkaar af. De jongen eten pap uit de krop van de ouders.