Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Geiten

Nederlandse bonte geit

De Nederlandse bonte geit is eigenlijk gewoon een Nederlandse witte geit met gekleurde vlekken. Deze vlekken kunnen zwart of bruin zijn. De bonte geit kan ook heel veel melk geven, een paar liter per dag is geen probleem.


Nederlandse landgeit

De Nederlandse landgeit is de enige oorspronkelijk Nederlandse geit. Kenmerkend zijn de grote horens bij de bokken en geiten. Het zijn kleine geiten met ruw en lang haar. Alle kleuren komen voor. Een paar jaar geleden waren deze geiten bijna uitgestorven. Nu gaat het weer redelijk goed met de Nederlandse landgeit. Ze worden voornamelijk voor de hobby en begrazing gehouden.


Nederlandse witte geit

Nederlandse witte geiten zijn typische melkgeiten. Ze kunnen tot wel 5 liter per dag geven. Hun vacht is kort en helemaal wit. Als ze bevlekt zijn heten het Nederlandse bonte geiten. Zowel mannetjes (bokken) als vrouwtjes (geiten) kunnen horens hebben. Ze kunnen ook hoornloos blijven. 


Toggenburger geit


De Toggenburger geit is een lichtbruine geit met een wit masker op zijn kop. Hij heeft geen horens. Deze geit wordt niet veel gehouden omdat andere geitenrassen meer melk geven dan de Toggenburger.


Dwerggeiten


Dwerggeitjes zijn kleine geitjes. Ze zijn er in veel kleuren maar bruin is de originele kleur. Ze komen oorspronkelijk uit midden-Amerika. De bokken en geiten hebben allebei horens. Ze zijn te klein om voor melk of vlees te houden. Ze worden dus alleen voor het plezier  gehouden. Dwerggeitjes vinden het leuk om geaaid te worden maar vinden het niet leuk als je achter ze aanrent.